Tema Tema

Tavankutski »Gubec« nagrađen za ruralni turizam

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta dobilo je Srebrnu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji ruralnih turističkih projekata. »Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award« projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija – turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno-turistički projekti te projekti koji imaju zaštićene i marketinške oznake.

Nagrade, povelje (zlatna, srebrna i brončana) i posebna priznanja Suncokret ruralnog turizma Hrvatske dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, a Gubec je za nagradu predložio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Uručeno je 86 povelja i priznanja u konkurenciji od prijavljenih 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine (od čega je nagrađeno troje) te jednog iz Srbije.

Suknović: Prepoznat trud

Hrvati izvan Hrvatske sudjeluju odnedavno u ovom natjecanju u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovo je bilo prvi put da je nominiran i nagrađen i projekt Hrvata iz Srbije.

U ime HKPD-a Matija Gubec povelju je na svečanosti u Osijeku primio predsjednik Ladislav Suknović.

»Ovo je nagrada ne samo za našu udrugu nego i za sve naše dobavljače i suradnike vezano za turizam. Nagrada nam znači najviše u smislu motivacije za daljnji rad, ali i u smislu da je prepoznat naš dosadašnji trud i rad. Ruralnim turizmom se bavimo ne samo zbog razvoja naše udruge nego i cijele lokalne zajednice. Svečana dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske okupila je najznačajnije aktere u ruralnom turizmu, a za nas je značila i veliku medijsku pozornost kao i promociju, upravo zbog toga jer je veliki broj naših gostiju iz Hrvatske«, kaže Ladislav Suknović.

Povećani interes

Manifestacija Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award održana je jedanaesti put, a prvi put u Osječko-baranjskoj županiji. Mjesto održavanja bio je novoizgrađeni Gospodarski centar OBŽ-a čiju je izgradnju sufinancirala Europska unija.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo Dijana Katica rekla je da se nagrade prvi put dodjeljuju u Osječko-baranjskoj županiji jer je prošle godine iz te županije bilo najviše nagrađenih.

»Ove godine smo imali 197 kandidata iz cijele Hrvatske, u odnosu na 160 prošlogodišnjih prijava, te još 10 kandidata za posebnu nagradu, osobu koja promiče ruralni turizam Eduard Kušen. Imamo osam kategorija nagrada, a najviše prijava i kandidata je bilo u kategorijama aktivnih turističkih sadržaja i projektima. Povećani interes znači da su građani prepoznali ruralnu Hrvatsku kao turističku destinaciju«, kazala je Katica.

OBŽ – rastuća destinacija

Svečanosti su nazočili brojni dužnosnici, od ministara i dužnosnika ministarstava, župana, saborskih zastupnika, gradonačelnika i načelnika, predstavnika turističkih zajednica... Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić naglasio je kako Osječko-baranjska županija bilježi izvrsne turističke rezultate u posljednjih nekoliko godina.

»Prošle godine smo u našu županiju donijeli šampionsku titulu Velikog zlatnog suncokreta, konkretnije u Općinu Kneževi Vinogradi koja je proglašena vinskom destinacijom godine, a također bilježimo izvrsne turističke rezultate u posljednjih nekoliko godina. Već sada imamo 13 posto više dolazaka i noćenja nego u cijeloj prošloj godini, čemu je zasigurno pridonio izvrstan rad i aktivnosti Županije, TZ OBŽ, ali i turističkih zajednica na našem području. Organizirano je mnoštvo različitih manifestacija, od kojih se ističe primjerice HeadOnEast, kao jedan zajednički nazivnik za niz turističkih događaja tijekom godine«, rekao je Lukić.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića istaknuo je kako je OBŽ uspjela postati kvalitetna kontinentalna turistička destinacija.

»Unatoč određenim poteškoćama, prije svega pandemije koronavirusa, brojke su i više nego odlične. Uz to, izgrađen je Gospodarski centar OBŽ, multifunkcionalni objekt kakvoga nema odavde do Zagreba, a koji pruža različite mogućnosti u organizaciji niza događanja. Zbog toga sa sigurnošću možemo reći da u Osječko-baranjskoj županiji imamo nekoliko velikih, kvalitetnih i jedinstvenih projekata u odnosu na ostatak Hrvatske«, rekao je Anušić.

Inače, šampionske titule Veliki zlatni suncokret dobili su sljedeći subjekti: u kategoriji vinski turizam to je vinarija Boškinac iz Novalje, u kategoriji Aktivni turistički projekti Nacionalni park Mljet, a u kategoriji ruralno-turistički projekti Centar za posjetitelje – Dvorac Janković iz Suhopolja.

Ove je godine prvi put dodijeljena nagrada dr. sc. Eduard Kušen kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma, a osvojila ju je Egle Katunar iz Vrbnika.

D. B. P. / Foto: OBŽ

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika